3 Nisan 2010 Cumartesi

Ziyan



...aslında anlamalıydık. ilkokulun bahçesinde uyanmalıydık. hazır ol! rahat! hazır ol! dikkat! sağa bak! tesadüf değilmiş hiçbiri. devamı varmış meğer. alıştırmaymış onlar. gerisi buradaymış. milliyetçiliğin bir din olduğu bu ülkede, zorunlu hale getirilmediği takdirde askerlik hizmetine gönüllü bulamayacaklarından korktuklarını anlamalıydık! bir zamanlar, üzerimdeki tişörtte sarı, yeşil ve kırmızı yüzlü bir bob marley taşıdığım için, polis tarafından çevrilip "bu da ne?" dendiğinde anlamalıydım. "reggae!" dediğimde "nerede?" diyen polisin terör tehdidiyle dolmuş boş bakışlarından anlamalıydım. hiçbir yerinde bob marley yazmayan ve karanlığın içinden çıkan saçsız yüzün, herhangi bir pkk liderine ait olabileceği şüphesiyle karakola götürüldüğüm gün anlamalıydım. annemin, ayrıntılı tariflerimle cd' lerimin arasında bulduğu legend albümü ile odamdaki bob marley posterini söküp getirmesi sonucu serbest bırakıldığım an anlamadıydım. bir takım renk, ses, harf ve işaretlerin bir takım orospu çocukları tarafından rehin alınmış olduğunu anlamalıydım. sarıyı, yeşili, kırmızıyı çoktan dağa kaldırmışlardı! en boktanı da bunları onlar seçmişti! bize en ufak söz hakkı kalmamıştı.

"pembeyi alın, beyazı alın, bırakın diğerlerini!" demek için artık çok geç. eksiltmişler renkleri. sanki çok varmış gibi! umut dediğin, olimpiyat meşalesi değil ki! elbet söner. korkma, sönmez, dense de kül olur, gider. her teröristi teker teker gömsen de toprağa, o üç harfi nasıl getireceksin yan yana? lanetlenmiş bir kere, dönüş yok. bundan böyle hiçbir şeyi kısaltamayacaksın pkk diye. en az üç yüz sene! eksiltmişler harfleri! sanki çok varmış gibi!


Uzun zamandır ortada yoktu bu eleman, geri dönüünü yapmış, kitabının da hakkını vermiş. ASkerlik ile ilgili düşünceleri zaten ilginç, Muş'ta yapılan uzun dönem bi askerlikten sonra iyice oturtmuş bazı şeyleri. Güzel bi kitap olmuş 352 sayfayı insana hiç sıkmadan okutturabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder